Ретельна підготовка грядки під моркву навесні: кроки до отримання великого і соковитого врожаю
Здавалося б, такий примхливий овоч, як виростити моркву легко. Але вона вдається не у всіх. Щоб отримати красиві і великі соковиті коренеплоди, потрібно не тільки ретельно дотримуватися агротехніку, але і правильно підготувати грядку до посіву.
Яка грунт підходить для посіву моркви
Щоб коренеплід успішно проникав у глибину, нарощуючи хорошу довжину, в ґрунті для цього не повинно бути перешкод. Ними можуть послужити навіть дрібні камінчики. Механічний склад теж важливий:
- пісок пухкий, але погано утримує вологу і поживні речовини, що він бідний, потрібне внесення органіки;
- супісок та суглинок – найкращий варіант, такий грунт досить пухкий, добре утримує вологу;
- глина – дуже щільна, отримати на неї великі коренеплоди без поліпшення грунту неможливо.
Порада. Зараз у продажу з’явилися сорти моркви, яка дає непоганий урожай і на глинистому грунті.
Навіть якщо грунт на вашій ділянці для вирощування моркви не підходить, вихід є:
- в пісок при підготовці грядки додають глину, торф, компост;
- глинистий грунт розбавляють піском і торфом.
Норми внесення (на один кв. м):
- торфовища – по пів відра піску і перегною, відро землі, отриманої при перегнивании дерну;
- важкі глинисті і бідні підзолисті ґрунти – по відру піску, торфу й перегною, якщо є – перепріла тирса деревних порід, 5 кг;
- суглинки і супіски – відро торфу і відро перегною, добре збагатять грунт і перепріла тирса;
- пісок – по два відра торфу та землі, отриманої при перегнивании дерну, відро перегною або компосту і стільки ж перепрілих тирси;
- чорнозем – незважаючи на високу родючість, цей вид грунту також потребує поліпшення, так як вона досить важка – вносять відро піску і половину відра перепрілих тирси.
Для моркви дуже важливо, щоб pH грунту був близький до нейтрального. На кислих, а такою вона є на багатьох дільницях, вона просто не буде зростати. Без попереднього аналізу застосовувати раскислители не можна, після їх внесення грунт може придбати лужну реакцію, що для коренеплоду теж погано. Якщо кислотність лише злегка перевищує норму, вносити доломітове борошно або вапно необов’язково, можна обійтися звичайною золою. Такий прийом збагатить грунт калієм і фосфором.
Вибір грядки
Щоб морква виросла велика, до вибору грядки потрібно підійти відповідально:
- врахувати попередників – овоч садять після культур, під які вносили багато органіки – огірків, пасльонових, капусти, але не після коренеплодів – у них схожі захворювання і потреби в харчуванні;
- моркву любить сонце, грядка повинна висвітлюватися весь день;
- якщо застій вологи в грунті, виростити гарні коренеплоди можна тільки на насипних грядках заввишки близько 40 см.
Порада! Відсутність бур’янів – запорука великих і рівних коренеплодів, при прополці потривожений корінець моркви починає гілкуватися.
Підготовка грунту під моркву
Основні роботи проводяться навесні, але починати підготовку грядки потрібно вже з осені:
- прибрати всі рослинні рештки, в яких можуть зимувати шкідники;
- ретельно очистити грядку від бур’янів, вибираючи корінці;
- перекопати без обороту пласта, використовуючи вила, глибоко розпушують, захоплюючи шар землі товщиною 30 см;
- перед розпушуванням вносять перепревшую органіку у вигляді перегною або компосту – на бідному грунті до 15 кг, якщо родючість на середньому рівні – до 5 кг, норми дані на квадратний метр;
- мінеральні складові – 1,5 ст. л. суперфосфату в гранулах і 1 – сульфату калію;
- грядку мульчують товстим шаром рослинних залишків у суміші з опалим листям.
Порада! Додавати розкислювач і органіку одночасно небажано – будуть великі втрати поживних речовин. Внесення свіжого гною – одна з причин появи кострубатих потворних коренеплодів.
Підготовчі роботи навесні
Готувати грядки потрібно заздалегідь, за 2-3 тижні до посіву:
- прибирають залишки мульчі;
- розпушують землю плоскорізом Фокіна (глибина – близько 10 см), додаючи на кожен квадратний метр 2 чайних ложки аміачної селітри, а на піщаних ґрунтах ще й добриво МагБор по інструкції на упаковці;
- проливають грунт ЕМ препаратами – “Байкал”, “Сяйво”, вони збагатять грунт корисними мікроорганізмами, які переробляють органіку в доступні для рослин речовини.
За два-три дні до посіву грядку добре проливають водою. Накривають її плівкою, щоб грядка краще прогрівалася, а волога не випаровувалася. Безпосередньо перед посівом копають канавки глибиною 2 см і завширшки – близько 5. Їх дно ретельно ущільнюють, тоді все насіння будуть знаходитися в рівних умовах і зійдуть дружно. Трохи присипають канавки золою і проливають водою. Можна додати в неї добриво “Гумат плюс”. Тоді сходи будуть розвиватися швидше.
Підготовка грядки під моркву навесні вимагає ретельного планування та виконання певних агротехнічних заходів. Насамперед важливо правильно вибрати ґрунт, що має бути достатньо пухким, щоб коренеплоди могли вільно проникати вглиб. Найкращими варіантами є супісок та суглинок, які добре утримують вологу. Глинистий ґрунт потребує додаткового поліпшення шляхом внесення піску і торфу, а піщані ґрунти – органіки. Важливо також стежити за рівнем кислотності ґрунту і при необхідності застосовувати раскислювачі. Вибір місця для грядки також відіграє важливу роль у вирощуванні великої моркви. Грядка повинна бути добре освітлюваною протягом усього дня, а також враховувати попередників, оскільки морква добре росте після культур, які отримували багато органіки. Для запобігання застою води на ділянці можна використовувати насипні грядки заввишки близько 40 см. Відсутність бур’янів і правильне мульчування ґрунту забезпечують рівні та красиві коренеплоди.
Основні підготовчі роботи проводяться восени та навесні. Восени слід очистити грядку від рослинних решток і бур’янів, перекопати ґрунт та внести органічні і мінеральні добрива. Навесні за 2-3 тижні до посіву проводять повторне розпушування ґрунту, внесення додаткових добрив та обробку ґрунту ЕМ препаратами. Перед самим посівом грядку добре проливають водою та накривають плівкою для збереження вологи та тепла. Таким чином, правильна підготовка грядки забезпечить дружні сходи і здорові, великі коренеплоди моркви.